Constructii din lemn

Constructii din lemnConstructii din lemn si istoria lor

Primele constructii din lemn par sa dateze de cand lumea si-a forjat primele civilizatii. Case de lemn au fost construite, la inceputuri, pe teritoriul actualelor tari Grecia, Turcia si Palestina. Din pacate, istoria e cruda cu acele constructii din lemn care ne-ar fi putut spune mai multe despre viata stramosilor nostri.
In timp ce in Vechiul Testament din Biblie este mentionat inclusiv un oras construit in totalitate din lemn, din lumea antica ne-au ramas prea putine urme de constructii din lemn. Desigur, sapaturile arheologice descopera de obicei cladiri din piatra. Totusi, au fost descoperite si cladiri vechi de mii de ani ce aveau o structura din lemn, de obicei fiind descoperite ramasite de piloane din lemn.
Mai mult, se pare ca de-a lungul miilor de ani, oamenii au realizat constructii din lemn pe o perioada mai mare de timp, decat constructii din piatra.

Omul a devenit explorator. Astfel, in largul marilor si oceanelor, pe malul lacurilor si raurilor, s-au construit platforme ce sustineau casele oamenilor. Treptat, lemnul a devenit material de constructie in masa. Tot mai multe case erau construite din lemn, in toata lumea. Evident, acest lucru a cauzat un deficit de lemn.
Insa cine si cum realiza aceste constructii din lemn? In Europa, existau mesteli locali care se ocupau in mod exclusiv de aceasta indeletnicire. Fiecare mester isi punea iscusinta in folosul comunitatii. Constructiile realizate in lemn puteau sa reflecte cu succes cultura, traditiile si obiceiurile locului, precum si nivelul de dezvoltare al comunitatii.
Casele si constructiile din lemn se bucura si in zilele noastre, dupa o pauza indelungata, de atentie. Grija pentru ecologie si mediul inconjurator ii determina pe tot mai multi oameni sa revina la materiale de constructie naturale, bio. Se acorda insa atentie si pastrarii echilibrului padurilo, tocmai pentru a nu genera din nou deficite de lemn.