Vremea Cluj, de la repere geografice si meteorologice

Vremea ClujVremea Cluj, de la repere geografice si meteorologice

Vremea Cluj este unul dintre acei factori care iti va influenta intreaga zi. Poate nu vremea in sine, cat faptul ca iesi din casa fara a fi cu adevarat pregatit. Toti o patim: ne imbracam mult mai gros decat era cazul, transpiram si respiram greu intreaga zi. Desigur, se intampla adesea si reversul: nu suntem atenti la gradele din termometru, ne imbracam prea subtire si dardaim de frig toata ziua. Nu e nimic grav, insa iti poate influenta negativ si starea de spirit.
Astfel, e bine sa fii mereu la curent cu prognoza meteo, sa stii cum va fi vremea la Cluj, inainte de a iesi din casa cu planuri mari.
Datorita amplasarii geografice, vremea Cluj este influentata de formele de relief din jur.

Orasul se afla in zona de legatura intre Apuseni, Campia Transilvaniei si Podisul Somesan. Este imprejmuit de dealuri (cu siguranta ai auzit de Feleac!), iar Somesul Mic trece prin aceasta inima a Transilvaniei. Clima orasului este temperat-continentala. In plus, are usoare influente oceanice!
Interesant este faptul ca, vorbind despre vremea Cluj, mereu trebuie sa luam in calcul un aspect. Este vorba despre faptul ca orasul se extinde pe o suprafata mare, aflata la altitudini diferite. Cartierul Zorilor este la o altitudine mai mai mare, desigur, in timp ce cartierul Marasti, este la altitudine mai mica. Se intampla adesea ca temperaturile si precipitatiile sa varieze destul de mult de la un cartier la altul. Uneori, ploua in Manastur, in timp ce in Gheorgheni asfaltul e uscat.
Bine de stiut e faptul ca temperatura medie anuala e de 8,2°C. Media precipitatiilor intr-un an e de 557 mm. Stii care e cea mai ploioasa luna in Cluj? Iunie! (de evitat organizarea Electric Castle pe viitor in aceasta luna). Cea mai uscata luna este februarie. Vremea Cluj cunoaste si cateva schimbari in ultimii ani. Iernile au devenit tot mai blande, avem tot mai putina zapada. Verile clujene devin si ele mai calde si avem din ce in ce mai multe zile tropicale!